Olika material på sexleksaker

Sexleksaker tillverkas inte bara i en mängd olika färger och former utan såklart även i ett flertal olika material.

Vad bör man då veta om de olika materialen som är vanliga för sexleksaker och finns det något särskilt man måste tänka på när man väljer sexleksak? Ja, det finns det faktiskt.

Här ger vi dig lite bra information om de vanligaste materialen man hittar i sexleksaker och vad det finns för fördelar och nackdelar med att välja en viss typ av material.

TPR/TPE

TPR står för “Termogummi/ Thermo Plastic Rubber” och TPE står för “Thermo Plastic Elastomer”. Dessa material är såpass lika när det gäller sexleksaker så ofta pratar man om dem som om det vore samma material. Den mest markanta skillnaden är att Thermo Plastic Elastomer är lite mjukare och mindre poröst.

Materialen är ganska lika silikon och har en hel del bra fördelar:

 • Miljövänlig råvara.
 • Mjukt, lätt, flexibelt och starkt material som har mycket god slitstyrka.
 • Allergitestat
 • Latexfritt
 • Fritt från alla typer av gifter
 • Fritt från mjukgörare (ftalater)
 • 100% återvinningsbar när den kasseras
 • PVC-fri

Materialen går mycket bra att använda både med vattenbaserat och silikonbaserat glidmedel.

Tänk på att vara extra noggran med rengöringen då bakterier lättare kan fastna på ett lite porösare material.

Jelly

Jelly är det vanligaste materialet i sexleksaker och finns ofta i t.ex. penisringar, stavar, klitorisvibratorer och massor av andra sexleksaker. Jelly är populärt tack vare dess följsamma, mjuka och töjbara egenskaper.

När du köper en ny sexleksak i jellymaterial kan du uppleva att produkten är lite klibbig på ytan. Det är för att sexleksaker i jelly ofta behandlas i fabriken för att inte torka ut. Den klibbiga ytan försvinner så fort du använder den med glidmedel. Tänk på att vissa sexleksaker i jelly kan vara lätt parfymerade, så kom ihåg att kolla upp det innan köp om du är känslig mot det.

Latexallergiker rekommenderas något annat material.

Skötsel Det är mycket viktigt att du tar hand om dina jellyleksaker för att dem ska hålla på lång sikt.

 • Rengör i ljummet vatten med bakteriedödande rengöringsmedel.
 • Det rekommenderas att förvara produkterna åtskilt, då sexleksakerna kan ta skada när vissa material ej tål varandra.
 • Smörj med jämna mellanrum in din sexleksak med ett silikonbaserat glidmedel för att förhindra uttorkning och sprickbildning.
 • Undvik tvål, olja, matolja, oljebaserade glidmedel eller hett vatten på dina sexleksaker i jelly, då det förstör dem på sikt.

Silikon

Sexleksaker i silikon är töjbara, mjuka, har en len yta och är populära. Mycket tack vare sin hudliknande känsla.

Det är väldigt lätt att hålla silikonprodukter rena då du till och med kan koka dem i vatten ifall du vill, förutsatt att det inte finns någon vibrator såklart.

Silikon tål även tvål men det rekommenderas att använda sig av bakteriedödande rengöringsmedel för sexleksaker.

Förvara alltid silikonprodukter enskilt, aldrig tillsammans med andra silikonprodukter eller andra material. Många material tål nämligen inte varandra.

Du bör inte använda tvål, olja, matolja, oljebaserade glid eller hett vatten på silikon då det kan förstöra dem på sikt.

Pearlshine

Sexleksaker gjorda i Pearlshine liknar de gjorda i jelly men är oftast något hårdare. De har en slät, len och lite skimrande blank yta.

Vibrerande stavar i Pearlshine har ofta ett isolerande material runt vibratorn vilket innebär att de oftast uppfattas som mycket tysta.

Pearlshineprodukter är mycket lätta att göra rent med valfritt bakteriedödande rengöringsmedel för sexleksaker.

Förvara alltid produkter i Pearlshine på samma sätt som med Jelly; enskilt och aldrig tillsammans med andra sexleksaker eftersom vissa material inte tål varandra.

Du bör heller inte använda tvål, olja, matolja, oljebaserade glid eller hett vatten på dina pearlshineprodukter då det förstör dem på sikt.

Latexallergiker rekommenderas något annat material.

Hårdplast

Hårdplast är ett väldigt styvt och hårt material, som tack vare dess egenskaper lämpar sig ypperligt som vibratorer i olika former.

Sexleksaker i hårdplast är oftast lättare att hålla rena än leksaker i mjukare material, då de oftast har en helt slät yta. Därför föredrar många kunder hårdplast vid köp av framför allt anala sexleksaker.

Vissa hårdplastprodukter kan vara stylade med t.ex. “silver- eller guldbeläggning” för att skapa en exklusiv och lyxig känsla.

Tänk då på att du som nickelallergiker kanske ska titta på en annan variant för att undvika eventuella problem.

Ljudvolymen från vibratorer i hårdplast är ofta högre än de från mjukare produkter.

Glas

Sexleksaker i glas är gjort i mycket stöttåligt, hårt glas och utöver att de ser väldigt lyxiga och exklusiva ut är en stor fördel att du oftast kan lägga dem i frysen en stund eller värma den i microvågsugnen.

Tillsammans med ett bra glidmedel glider sexleksaker i glas väldigt lätt utan att skapa för mycket friktion.

Tack vare den helt släta ytan är glasprodukterna mycket lätta att hålla rena med ett bakteriedödande medel.

Akrylplast

Akrylplast påminner väldigt mycket om hårdplast, men ser oftast exklusivare ut då det liknar glas till utseendet.

Sexleksaker i akrylplast kan på samma sätt som de i glas kylas ner i frysen en kort stund eller värmas i mikrovågsugn några sekunder för att göra det skönare för dig.

Tänk bara på att detta inte gäller för de produkter med vibrator.

Många föredrar anala produkter i akrylplast då det är mycket lätta att hålla dessa bakteriefria.