Knipövningar

Knipträning är inte bara för dig som har problem med inkontinens. Knipträning är faktiskt något som är bra för alla kvinnor. Men vad är knipträning, hur gör man och varför ska man knipträna?

Här får du också veta varför du behöver knipkulor, hur du använder dem och se våra tips på bra knipkulor att köpa.

Knipövningar förebygger inkontinens

Knipövningar förebygger inkontinens

Inkontinens är ett stort problem för många kvinnor som man dock sällan pratar om. Den vanligaste typen av inkontinens handlar om att det kan vara svårt att hålla helt tätt när man till exempel lyfter tunga saker eller nyser.

Har du märkt att det ibland kan komma några droppar vid liknande tillfällen är det dags att börja med knipövningar.

Inkontinensbesvär kan ha flera olika orsaker men försvagade muskler i samband med graviditet är en av dem. Det är faktiskt fler än en halv miljon kvinnor i Sverige som lider av problem med inkontinens.

Med hjälp av knipkulor och knipövningar kan du råda bot på problemen men kom ihåg att det alltid är lättare att förebygga än att bota.

Se därför till att börja med knipövningar redan nu, innan du märker av problemen. 

Knipövningar för bättre sex

Bättre sex tack vare knipövningar

Utöver det faktum att knipövningar är mycket bra för att förebygga eller motverka inkontinens, är det dessutom bra för ditt sexliv.

Tack vare att slidmusklerna blir starkare blir även sammandragningarna starkare, vilket bidrar till starkare orgasmer. Många upplever också att lusten ökar när blodgenomströmningen i området ökar och du kan få högre känsel.

Du blir dessutom tightare och mer elastisk i slidan med starkare slidmuskler, vilket gör att du kan knipa hårdare och skänka njutning under samlag. Genom att knipa kan man också lättare komma åt g-punkten och på så sätt lättare uppnå fontänorgasm!

Att knipträna är som att motionera övriga kroppen. Kroppen mår bra av det och det hjälper dig att hålla dig i trim längre om du börjar i tid. Knipträning är till för alla oavsett ifall du har upptäckt att du har problem eller inte.

Knip dig till fontänorgasm

Knip dig till fontänorgasm

Det finns många fördelar med att använda knipkulor, inte bara för att förebygga inkontinensbesvär. Blodgenomströmningen ökar och många kvinnor upplever då högre känslighet och större lust.

Det upplevs dessutom ofta betydligt lättare att uppnå kraftiga orgasmer och fontänorgasm tack vare starkare bäckenbottenmuskulatur.

Knipkulorna hjälper dig att maximera effekten av din träning, lite som att använda vikter vid vanlig styrketräning. De ger dig något att knipa emot och knipkulorna hjälper dig att knipa rätt.

Så kniper man

Hur kniper man?

Börja med att lägg dig på rygg med lite lätt särade ben eller så kan du kan lägga upp benen på en kudde eller dylikt.

Se till att vara avslappnad i rygg, mage, ben och skinkor. Knip ihop muskeln runt ändtarmen på samma sätt som du håller emot en prutt.

Fortsätt knipa uppåt, runt slidan och urinröret. När du kniper rätt kan det kännas som att något lyfts upp inuti dig.

Tänk på att inte spänna varken skinkor, lår eller mage när du kniper. Du kan testa om du använder rätt muskler genom att knipa av strålen när du kissar, det känns nämligen på samma sätt. Du kan även känna med fingret i slidan om det kramar åt fingret när du kniper.

Vilka knipkulor är bäst?

Är du ute efter tips på vilka knipkulor du ska köpa? Perfekt, klicka på knappen för att komma dit direkt!

Så använder du knipkulor för att effektivisera knipträningen

Träning med knipkulor är som sagt mer effektivt än att bara göra vanliga knipövningar. Genom att följa de här enkla tipsen kan du effektivt träna upp din slidmuskulatur och ta del av alla de fördelar det innebär.

Steg 1

Som nybörjare rekommenderas att du ligger på rygg med lätt böjda ben när du för in knipkulorna.

Det är viktigt att använda ordentligt med glidmedel när du ska föra in kulorna.

En del kan tycka att det är bättre att börja men en singelkula för att senare gå över till två kulor om man inte är van eller om man tycker att det känns för mycket att föra in två kulor.

Steg 2

Det är viktigt att endast spänna bäckenbottenmuskulaturen. Tänk på att vara helt avslappnad i magen, låren, skinkorna och andra kroppsdelar.

För att kontrollera att du spänner rätt muskler kan du knipa av strålen när du kissar, det känns nämligen på samma sätt.

Detta är dock endast för att hitta rätt muskler, inte ett sätt att träna!

Steg 3

Börja med att knipa i ca 2-4 sekunder, sedan slappnar du av i ca 10 sekunder innan du kniper igen.

Det är relativt lätt att få träningsvärk i början så se till att inte hålla på så länge de första gångerna.

När du efter ett tag blivit lite mer van kan du däremot knipträna i ca 5-15 minuter. Får du mycket träningsvärk drar du ner på tiden och istället ökar på efter hand.

Många brukar jämföra känslan av träningsvärk från knipövningarna med mensvärk.

När du blivit mer erfaren

När du har tränat ett tag och känner att du börjat bli lite starkare och kan knipa bättre kan du istället träna såhär:

  • Knip kraftigt i ca 5 sekunder
  • Slappna av i ca 5 sekunder
  • Upprepa 10 gånger

I många fall kan det kännas svårt att hålla ut i 5 sekunder med ett såpass kraftigt knip men efterhand kommer du känna att det blir mycket lättare.

Vill du höja svårighetsgraden ett snäpp kan du lyfta någonting lite tyngre samtidigt som du gör övningarna ståendes.

Knipträna ståendes

Ställ dig upp och knip

Som nybörjare är det som sagt lättast att ligga ner när man gör sina knipövningar. Då är det enklare och det underlättar för dig när du ska hitta rätt muskler att knipa med.

Ju mer tränad du blir desto mer klarar du såklart av. Prova att ställ dig upp och se ifall du klarar av att hålla kvar kulorna. Gör du det kan du senare försöka röra dig och gå omkring med knipkulorna inne i dig för att göra det ännu svårare.

Många knipkulor har mindre kulor inne i kulorna som rör sig när du rör på dig. Det gör att musklerna spänns automatiskt för att försöka hålla kvar kulorna.

Går du runt med kulorna i dig utan att aktivt knipa får du alltså en viss träning ändå.

Kniper du dessutom aktivt ger det såklart en större träningseffekt och det går snabbare att bygga upp en stark bäckenbotten.

Gör knipövningar ofta

Hur ofta ska man göra knipövningar?

Upplever du att du har problem med läckage på grund av en förslappad muskulatur i bäckenbotten? Om så är fallet behöver du bygga upp dina muskler igen för att försöka återställa den spänst som tidigare funnits.

För att göra det krävs det ofta 4 “träningspass” per dag i 8 till 20 veckor. Även om du inte har märkt något resultat efter några veckor ska du inte sluta att göra knipövningarna.

Det kan som sagt ta upp till 8 veckor innan du märker en tydlig skillnad.

Har du däremot inga problem med läckage utan istället vill träna förebyggande och för att helt enkelt bli starkare i bäckenbotten behöver du inte träna lika ofta.

Har du inte gjort knipövningar tidigare och känner att du kanske behöver bygga upp lite styrka och spänst i slidan ska du träna 2 gånger per dag i 8 till 20 veckor.

När du tränat såpass länge att det känns som att du blivit starkare i din bäckenbottenmuskulatur räcker det kanske att istället göra knipövningar några gånger i veckan.

Gör knipövningarna till daglig rutin

Det är viktigt att se till att knipövningarna verkligen blir av och att man inte tycker att det är en jobbig grej.

Försök få in knipträningen som en rutin i vardagen på något vis.

Det bästa är om man gör det av bara farten utan att behöva tänka på det. Varför inte varje morgon innan eller efter duschen? Försök hitta något som fungerar för dig och håll dig till det så att knipövningarna blir av.

Vilka knipkulor ska man köpa?

Vilka knipkulor ska man då välja för att maximera effekten av sina knipövningar? Här tipsar vi om några av alla de bra knipkulor det finns på marknaden. Förhoppningsvis gör denna lilla guide valet enklare för dig när du ska köpa knipkulor.

Tips!
De vanligaste och populäraste knipkulorna är ofta tillverkade i silikon. Till skillnad från knipkulor i latex eller gummi är kulorna i silikon väldigt bra för dig som kanske är allergisk eller extra känslig.

Dessutom är de även mycket lätta att rengöra och hålla fräscha. Tänk på att använda ett vattenbaserat glidmedel till knipkulor i silikon.

Billiga knipkulor

Det finns en hel del billiga knipkulor att välja bland. De absolut billigaste knipkulorna är ofta tillverkade i PVC eller ABS-plast med ett bomullssnöre emellan kulorna.

Nackdelen med ett snöre i bomull är att det blir svårare att rengöra knipkulorna på ett bra sätt.

Den här typen av knipkulor är ett superbilligt sätt att träna upp bäckenbotten på. Vi skulle dock rekommendera att du lägger några kronor extra på att få ett par knipkulor som är lättare att rengöra ordentligt, för din egen skull.

Populär!
Billiga knipkulor

Orgasmus Balls

99 kr 55:-

Enkla knipkulor till ett sjukt lågt pris som absolut kan användas till knipträning.

SINGELKULOR

Det kan som nybörjare kännas skönt att använda endast en kula när du gör knipövningarna i början.

Singelkulorna har generellt sätt en lägre vikt och de är något enklare att föra in.

Många blir nämligen förvånade över hur stora knipkulorna är när man ska använda dem för första gången. Då kan det för vissa kännas bättre att testa en singelkula istället.

Populär!
Singelkula som knipkula

Ava Single

99:-

Populär knipkula bland nybörjare med en silkeslen yta av silikon.

TUNGA KNIPKULOR

Genom att göra sina knipövningar med hjälp av ett par tyngre knipkulor ökar du motståndet och därför även svårighetsgraden.

Ju tyngre knipkulorna är desto större utmaning är det att hålla kvar dem.

Har du inga större problem utan vill istället bibehålla din bäckenbottens goda kondition är det perfekt med ett par tunga knipkulor.

Metall!
Tunga knipkulor för mer erfarna

Inner Goddess

399 kr 295:-

190 g tunga knipkulor av hög kvalitet från Fifty Shades Of Grey.

KNIPKULOR MED UTBYTBARA VIKTER

Har du svårt att bestämma dig eller vet du inte hur tunga knipkulor du behöver? Då är dessa knipkulor med utbytbara vikter ett riktigt bra alternativ.

Börja med de lättare kulorna och öka sedan svårighetsgraden efter hand med hjälp av de tyngre kulorna.

Du får med flera olika vikter så att du enkelt kan testa dig fram och välja de som passar bäst för dig just nu.

En smart produkt som du kan anpassa när du känner att du behöver mer motstånd.

Knipkulor med utbytbara vikter

Luna Beads

599 kr 449:-

Riktigt bra och väldigt uppskattade knipkulor som gör det till ett rent nöje att knipträna. Kan verkligen rekommenderas!

GEISHAKULOR OCH SAMLAGSKULOR

Geishakulor, som även kallas samlagskulor, är ett par kulor som man oftast använder under samlag. Kvinnan har dem helt enkelt inuti sig under sex vilket kan vara oerhört skönt för både mön och kvinnor.

Kulorna sitter alltså inte ihop med ett snöre emellan och är oftast lite mer kompakta.

Man kan använda geishakulor som knipkulor men det är oftast svårare och kräver en mer vältränad bäckenbotten.

Inget för en förslappad muskulatur men perfekt för dig som tycker att det är för enkelt att göra knipövningar med vanliga knipkulor.

Geishakulor i guld

Ben-Wa Balls

249 kr 179:-

“Jag kan extraknäcka som brandsläckare med fontänorgasmerna jag får med dessa i!”

VIBRERANDE KNIPKULOR

Vibrerande knipkulor är ett mycket bra sätt att få njuta lite extra samtidigt som man kniptränar.

Vibrationen stärker ofta motivationen till att vilja göra knipövningar och det finns knipkulor som till och med vibrerar starkare vid tryck.

Det gör att man kanske orkar knipa lite längre eftersom det är så jäkla skönt!

Med vibrerande knipkulor kommer du garanterat längta hem till att få göra dina knipövningar.

Vibrerande knipkulor

Miu Miu

699 kr 595:-

Vibrerande knipkulor som inte bara gör det skönare utan även hjälper dig att knipträna bättre.